Natúr friss sajt
Többnyire alapanyagnak használjuk (parenyicának, füstölt sajtnak, és hasonlóknak), de néhány napig érlelve nagyon finom, kellemes ízű sajttá válik önmagában is.
Csípős-csilis friss sajt
Pirospaprikával és csilivel, enyhén csípős, pikáns sajt. Főleg csipegetni való különlegesség
Diós friss sajt
A sajt és a dió ízharmóniája valami utánozhatatlan... Aki még nem kóstolta, annak talán furcsának tűnik, mégis hihetetlenül illenek egymáshoz. A dió a saját fáinkról való, apróra vágva keverem a sajthoz, nem darálva. Nem az a típusú sajt, amit a kenyérre pakolunk, inkább sajttálakhoz való, vagy kis kockákra vágva,
nassolni egy pohár jó borral.
Olivás-fokhagymás friss sajt
Az egyik közönségkedvenc, a dióhoz hasonlóan az oliva és a fokhagyma is nagyszerűen illik a kecskesajt jellegzetes ízéhez. Nassolgatni, salátákba keverni, sajttálakhoz, vagy akár a vacsorához a kenyér mellé, bárhogyan fogyasztva nagyon finom.
Borsos friss sajt
Egy igazi klasszikus, enyhén fűszerezett, a hagyományos ízek kedvelőinek. Időként megbolondítom egy kis fokhagymával, vagy petrezselyemmel is.... igazából ezekkel a régi, jól bevált fűszerekkel akárhogy is kombináljuk, nehéz mellélőni. Főleg "evős" sajtnak szoktuk használni, csíkokra vágva a vacsorához, de egy pohár bornak is finom kiegészítője lehet.
Snidlinges friss sajt
Az egyik favorit, klasszikus, ám megunhatatlan. Friss, saját termesztésű snidlinggel dolgozom. Szintén az "klasszikus, univerzális" kategória. Bármihez finom.
Mentás-citrusos friss sajt
Az "X-treme cheese" fantázianevet kapta a nem mindennapi fűszer kombináció miatt. A pontos története (ahogy a többi sajtomnak is) a blogban található. Kicsit bizarr hangzása ellenére egészen finom, különleges íze van. Nem az a sajt, amit a kenyérre terít az ember, de sajttálhoz, előételnek igazi kuriózum. A menta és a citromfű is saját termesztésű.
Füstölt natúr sajt
A személyes kedvencem, a közönségdíj második helyezettje. Egyszerűen fantasztikus, no...
A jobb ízhatás érdekében a natúr sajtot legalább 3-4 napig érni hagyom a hűtőben, csak utána füstölöm meg, így sokkal "sajtosabb" ízű lesz. Olvasztva, kenyérhez, salátába kockázva, csíkokra vágva nassolgatva, mindenhogyan szuper finom!
Mediterrán friss sajt
Bazsalikom, oregánó, kakukkfű, fokhagyma van benne, neki is megvan a maga története (hogyan lett majdnem "pizzás"), végül jól sült el a paradicsommentes próbálkozás is, népszerű sajt lett, én leginkább olaszos salátákba szeretem belekockázni.
Kőrözöttes friss sajt
Az egyik csilis-paprikás sajtom kicsit sok pirospaprikát és kevés csilit tartalmazott, és a kőrözöttre megtévesztésig hasonlító íze lett. Innen jött az ötlet, hogy ne csak hasonlítson, hanem legyen is az! Snidlinget, fokhagymát, pirospaprikát tartalmaz ez a fűszerkeverék. Házi kenyérhez, házi kolbászhoz ideális kíséret.
Kecske mozzarella
Én csak kecskerellának hívom, hiszen nem a klasszikus mozzarella ízzel bír, bár állagra és készítését tekintve olyan, pluszban tartalmaz még egy kis "kecskét" is. Egyelőre még csak szaláminak feltekert verziót készítettem belőle, ez osztatlan sikert aratott. Olvasztani, pirítani, kirántani, vagy csak magában nassolgatni egy kis paradicsommal... mindenhogyan nagyszerű!
Krémsajt
Egy elbaltázott túrókészítési kísérlet végterméke, ami annyira megtetszett, hogy elkezdtem továbbfejleszteni. Nagyon szeretjük, ez tényleg a kenyérre kenhető kategória, mindennapos fogyasztásra való. Természetesen
ezerféleképpen lehet ízesíteni, de mivel ezt utólag is lehet, natúr formában tartom a hűtőben, és igény szerint keverem be kőrözöttes fűszerrel, snidlinggel, fokhagymával, vagy amivel épp megkívánjuk.
Parenyica
A sajtozásom egyik nagy lépése volt elkészíteni az első parenyicákat, szerencsére nem okoztak csalódást! Általában csigába tekerem, de sokszor copfok, vagy állatfigurák lesznek belőle. Gyakorlatilag csak magában, nassolás jelleggel szoktuk pusztítani. Nem akarok jelzőket halmozni, tehát legyen elég annyi: fantasztikus!
Pestos friss sajt
Határozottan a 'különlegesség' kategóriába tartozó sajt, rukkolával, fokhagymával, oliva olajjal és dióval készült a pesto alap, és ezt az élményt teszi teljessé a kecskesajt.
Vaj
Nem sajt, de kecske "mű". Nem klasszikus teavaj íze van, hanem "kecskés", és sok macerával is jár a készítése, de mi nagyon szeretjük.
Fűszeres parenyicák
Külön említeném meg, mert nem tartozik a klasszikus parenyica-félék közé. Egy hirtelenül jött ölet eredménye ez is - ami elég jól sült el. Nassolós-különlegesség jellegű sajt, és nagyon mutatós is.
Mozzarella golyók
Nehéz őket lencsevégre kapni, ugyanis olyan rekordsebességgel tűnnek el a konyhából, hogy alig van rá lehetőségem, hogy a géppel elcsípjem őket... Natúr és füstölt verzióban is állati finomak, egy-két falatos nagyságúra készítjük őket, rántani, salátába aprítani, pohár borhoz rágcsálni is tökéletesek.
Ez nem a visszaolvasztott pasta filata sajt, hanem "gyárilag" speciális kultúrával készült változat. Rögön formába került, és enyhén sóztam is. Nagyon finom "evős" sajt, egy kis bazsalikommal és paradicsommal a legfinomabb.
Olasz fűszeres mozzarella golyók
A mozzarella-témát is addig cifrázom, amíg csak lehet... mivel a sajt+paradicsom kombinációhoz jól tud esni egy kis bazsalikom, innen jött az ötlet, hogy bele is keverhetem rögtön a fűszert a sajtba. Ha meg már fűszerezem, akkor az legyen teljes: oregano, kakukkfű, bazsalikom és fokhagyma van benne.
Fokhagymás-petrezselymes friss sajt
Egyszerű de nagyszerű, "mindenes" sajt. Kenyérhez, hidegtálhoz, borhoz, bármihez jó választás lehet.
Fokhagymás füstölt friss sajt
Egy kísérlet eredménye ő is, ami nagyon jól sült el... Egyben új kedvencemmé lépett elő, a klasszikus füstölt után.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése