2012. április 17., kedd

A melléktermék

Azt írja a szakirodalom, hogy 10l tejből lesz egy kiló sajt. Természetesen a tej beltartalmától függően az az arány elég tág határok között képes változni, de akárhogy is van, a sajtkészítéssel együtt rengeteg savó is keletkezik. Ha nagy tételekkel dolgozik az ember, akkor ebből a friss savóból még készülhet orda és zsendice is, viszont a mi kis háztartási adagjainkból ezt már nem éri meg készíteni, gyűjtögetni pedig nem tudjuk miben (10l-es a legnagyobb lábasom), szóval ez az illatos, fehérjében és zsírban gazdag lé a kutyáké illetve a gidáké lesz. Hallottuk másoktól, hogy a kecskékkel itatják vissza, az sincs kizárva, hogy nálunk is bevezetésre kerül a rendszer, de csak abban az esetben, ha a kutyák savófelvevő képessége telítődik :) itt most még nem tartunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése